Varje onsdag kl 10.00 träffas ett 30-tal  körsångare på flyktingförläggningen Grytan utanför Östersund för att sjunga, umgås och lära sig svenska. I samarbete med integrationsprojektet ”Hej främling!” (som vi kunde följa i SVT under våren 2016) startades ”The Rockin´Pots” i januari 2015 av Rosmari och Jonas Hagström, som också driver Jämtlands musikskola. Sedan starten har kören både hunnit sjunga med Tomas Ledin, på Storsjöyran och galan ”Hela Sverige skramlar”, och uppträtt i samband med Eurovision Song Contest i Stockholm 2016. (Utdrag ur intervju med Jonas Hagström):

Jonas: Hej främling! gör massa aktiviteter, som att åka skidor, skridskor och springa med asylsökande. De finns på plats hela dagarna i princip på flyktingförläggningen och gör olika events och då undrade Emma (Arnesson, red. anm.) om vi ville ta emot Edward som praktikant på vårt företag.

Han är 28 år från Uganda och utbildad revisor och väldigt intresserad av musik, så vi tänkte att ja visst det vill vi gärna göra och det blev helt fantastiskt! Vi blev jättebra kompisar. Han blev en stor tillgång för vårt företag och vi började umgås på företaget och privat.

Jonas och Rosmari besökte också Edward på flyktingförläggningen där han bodde. Jonas berättar att det var första gången som de båda var på en flyktingförläggning och att de slogs av tristessen, hopplösheten och rädslan hos de som bodde där.

Jonas: Vi kände direkt att, fasen vi måste göra någonting! Kan vi göra någonting mer för de här andra? För vi kan ju inte gärna ta emot 400 praktikanter på företaget, men vi kanske kan göra något ute på plats vi också som Hej främling! gör. Och då föddes idén att starta en kör på förläggningen, eftersom vi har två körer inne i Östersund i musikskolan med ungefär 150 sångare.

De testade sedan sin idé på Emma Arnesson från Hej främling! och sin praktikant Edward som tyckte att det var en jättebra idé! Edward gjorde också en undersökning bland de boende på förläggningen för att se hur stort intresset var och fick runt 100 positiva svar. En körledare tillfrågas också att leda den nya kören, eftersom Jonas och Rosmari själva inte leder kör.

Jonas: Vi är sådana som startar saker, men så var det så att vi måste liksom få finansiering till den här körledaren, så vi vände oss till Östersunds näringsliv på en företagarfrukost och så berättade jag och Edward om vad vi ville göra och varför.

Vi ville bidra med en meningsfull väntan och vi ville bidra med friskvårdsaspekten och så. Och då fick vi på stående fot av ett 40-tal företag 50.000 kr för att göra det här.

Första körrepetitionen samlade runt 100 personer som sjöng, dansade och hade kul ihop. Jonas berättar att de ganska snabbt fick bekräftelse på körens positiva effekter. De fick berättat för sig av asylsökande att de slutat med sömntabletter och antidepressiva mediciner.

Andra berättade att när de sjunger i kören tänker de inte på något annat än att man vill vara där.

Jonas: Sen var det ju såhär innan (första repetitionen, red. anm.), vad ska vi sjunga på för språk då? För vi hade liksom ingen erfarenhet av det här. Då sa Edward att vi ska sjunga på svenska så klart! Vi hade ju ingen koll på vad som gällde för SFI och att man inte får SFI om man inte har fått asyl och har egen bostad.

Så folk sitter i ett och ett halvt år utan att få lära sig svenska, vilket är ett jäkla slöseri av tiden.

Jonas & Rosmari

De låtar som man valde att jobba med var exempelvis Tomas Ledins ”Vi är på gång”, där man sjunger om veckodagarna, och ”Sol, vind och vatten” av Ted Gärdestad. Alla körövningar är också öppna för allmänheten och gratis att delta i.

På så sätt har man fått ut allt från företag och privatpersoner till kungen, kulturutskottet och UNESCO på besök till förläggningen.

Jonas: Sen märkte vi snabbt också att vi byggde broar mellan olika kulturer och nationaliteter på förläggningen. Att man kom till kören och att man inte brydde sig om vem som var vem, utan det var ju kören där […]

Det absolut viktigaste vi gjorde var att vi kom på, men hallå vi har ju 150 sångare i Östersund som sjunger med samma körledare!

Varför ska inte de här mötas då?

Så vi började öva på samma låtar fast skilda åt på våra ordinarie reptider och sen se till att mötas två till fyra gånger per termin ungefär och sjunga ihop som en jättekör på 200 personer och fika, sjunga, umgås och nätverka. Vi har också gemensamma konserter varje vår och jul som har varit slutsålda här i Östersund.

Sammanblandningen av körerna har också lett till att deltagare från de olika körerna på eget initiativ även umgåtts utanför kören.

Dessa möten har gett de asylsökande ett nätverk, som i sin tur i en del fall lett till bostäder, jobb och praktikplatser.

Vad har du lärt dig i mötet med de asylsökande?

Jonas: Det har varit en enorm resa för oss, både som förening och företag och som familj och privatpersoner.

Vi kände ju ingen asylsökande och hade aldrig träffat en asylsökande någonsin. Man har fått så mycket glädje och insikt om hur lika vi är, alla människor på jorden. Det har bara varit glädje och många nya vänskaper, så det har berikat vårt liv hur mycket som helst!

Fortsättningsvis är visionen att The Rockin Pots ska fortsätta vara en del av de asylsökandes vardag och en inspirationskälla, men man står också inför stora utmaningar.

Jonas: För oss har det ju varit enkelt att vara på en flyktingförläggning, för där är ju alla asylsökande, men nu kommer alla flyktingförläggningar i Sverige läggas ned inom väldigt kort tid.

Så då finns ju kanske inte den här naturliga mötesplatsen och då gäller det att hitta nya vägar att nå sina deltagare. I Sundsvall har vi exempelvis allierat oss med Internationella föreningen, som har koll på nyanlända och som har ett nätverk där man kan sprida informationen.

Har du något tips till de som vill starta en Rockin´Pots-kör?

Jonas: Framför allt att man ska göra! Man ska våga göra och inte tänka allt för mycket på hur det ska gå till. Men sen är det att hitta en plan på en långsiktighet för att få effekt. Det är jättebra om man gör punktinsatser och det är kul att göra en rolig grej också såklart, men vill man få sådana här effekter som vi har fått då tror jag att man måste jobba lite långsiktigt.

Att man hittar en plattform, en lokal där man får vara. Man får gärna kontakta oss, vi hjälper gärna till.

Intervjun med Jonas Hagström är en del i KÖRKRAFTs artikelserie om körsång som kraft och metod vid språkinlärning och integration.

Artikelförfattare och intervjuare – Linnéa Nolér

Har DU ett spännande projekt som du vill att vi ska skriva om?
Kontakta caroline@kulturfyren.se!

Är du nyfiken på ”The Rockin´Pots” kan du läsa mer på körens hemsida www.therockinpots.se eller följa kören på Facebook. Jonas och Rosmari Hagström driver också Jämtlands musikskola som erbjuder musikkurser för både barn och vuxna.

Jonas är en av de föreläsare och inspiratörer som kommer till KÖRKRAFTS 2:a nätverksträff den 28-29 april på Skeppsholmen