JAN MATTSSON – SJUNG SPRÅKET
Jan Mattsson är musikpedagogen, låtskrivaren och trubaduren som brinner för musiken och dess förmåga att samla och integrera människor över språkgränserna. För ungefär sex år sedan fick Jan i uppdrag att arbeta i området Bergsjön i Göteborg med en introduktionsskola för barn och vuxna som precis kommit till Sverige. Det var i samband med det som Jan kom i kontakt med Sjung språket, en lokal metod för språkinlärning där sången står i centrum. När Jan kom in i sammanhanget hade man redan arbetat med detta i några år och han förstod direkt metodens dragningskraft
(Utdrag ur intervju med Jan Mattsson):
Jan: Jag visste ju inte det innan, men jag förstod då att ett suveränt sätt att komma i kontakt med och få sväng på det svenska språket, det var ju att sjunga. Dels får man själva rytmen i språket, men också att man genom musiken får hjälp att komma ihåg orden.
Att memorera, då är musiken suverän. Och också det här att man får ett bra uttal på sådant som man inte kan lära sig genom språkregler. Det sätter sig när man lär sig fraser genom att sjunga dem.
Berätta om en särskild händelse då du såg den här kopplingen mellan sången och språket?
Jan: Det var en kille som precis hade kommit till Sverige och kunde knappt inga ord. Så sa han någonting typ ”Hej! Tack för idag, vi ses imorgon!”. Och vi tittade på varandra och undrade, hur kunde han säga det? Ja, det var så vi sjöng innan vi avslutade samlingen. Det är ett sådant minne.
Jan berättar vidare att ytterligare ett sätt att jobba med sången och språket är att översätta de svenska fraserna till deltagarnas språk för att lära av varandra. På så sätt har Jan själv fått lära sig lite arabiska och får ofta komplimanger för sitt uttal, vilket han menar skulle varit svårare utan sången.
Jan: Jag kan ju inte så mycket arabiska, men det jag kan har jag ju lärt mig genom sången. Och därmed har jag ju också uttalet, att jag har lärt mig det den vägen också. Sen har jag också försökt nosa upp lite forskning och lite rapporter och då får jag ju klart för mig att musiken också är en genväg in i lärandet.
Och så är det lustfullt, det är roliga att sjunga! Det tycker så gott som alla. Och svänger det, är det ännu bättre.
Vad är det som driver dig att jobba med det här?
Jan: Överhuvudtaget det som har med musik att göra och sång framför allt! Jag tror att det finns väldigt mycket positivt i bara detta att sjunga. Det får igång kroppen. Det är luften, det är rytmen, det är pulsen.
Jag tror att hjärnan mår jättebra av att sjunga, att vi syresätter hela kroppen med sång. Sång drivs ju av luft helt enkelt. Det är det ena. Sen är det en gemenskap att sjunga. Man får känna att man är med. Så det finns en allmän lust till att få folk att sjunga.
Om vi sen kopplar det till en pedagogisk situation där man dessutom lär sig saker och ting, i det här fallet språket, den kombinationen är ju häftig! Men sen är det ju den större drivkraften att vi enas i en gemenskap. Människor hör ihop. Kärleken, om man nu ska ta till det, det största ordet. Så är det ju det som driver.
Vad har du för visioner för Sjung språket? Vad vill du att det ska vara om ytterligare några år?
Jan: Dels är det att knäcka koden i hur sångerna sprids. Jag tänkte att många av de här unga människorna framför allt, men även äldre, skulle gå omkring och nynna på de här låtarna och ha dem i sin telefon på något sätt. Det har jag inte känslan av att det har funkat riktigt. Och jag vet inte riktigt hur man knäcker den koden. Man kan ju ladda hem dem och man kan lyssna på hemsidan och någon låt ligger på Youtube. Men på längre sikt är det väl visionen att det här materialet växer.
Folk skickar in sånger och jag skriver ständigt nya sånger på beställning av den språkverkstan som jag är med i där vi pratar och sjunger om sax, tyg och yrken och sådär. Till slut finns jättemycket sånger att välja av.
Även om jag tycker att det är fantastiskt att skriva sånger så är det roligt om det är fler som skriver. Så det kanske kommer ett Sjung språket 2, eller någon utbyggnad. Det vet jag inte.
Har du något tips till de som vill använda materialet till ”Sjung språket”?
Jan: Det är väl att hitta de sångerna som man själv på något sätt går igång på och som man själv tycker att det här funkar ju, den kan jag. Vi är ju väldigt olika vi människor. En del tycker att den här är jättebra och en del tycker att den här är bra.
Och att förenkla det så att det blir så integrerat med en själv som möjligt och inte fixera sig vid hur just vi har spelat den eller lyssna för mycket på det. Att hitta sin egen väg är bra.
Intervjun med Jan Mattsson är en del i KÖRKRAFTs artikelserie om körsång som kraft och metod vid språkinlärning och integration.
Artikelförfattare och intervjuare – Linnéa Nolér
Har DU ett spännande projekt som du vill att vi ska skriva om?
Kontakta caroline@kulturfyren.se!
Är du nyfiken på ”Sjung språket” och intresserad av att själv använda dig av materialet finns det tillgängligt på www.sjungspraket.se. ”Sjung språket” är ett samarbete mellan Svenska kyrkan i Bergsjön och Göteborgs Räddningsmission.
Get Social